ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΒΥΒΛΟΥ 12: ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Κοντά στην πλώρη των πλοίων στις αρχαίες απεικονίσεις φαίνονται κάποια μυστηριώδη, ογκώδη αντικείμενα. Οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν τον σκοπό τους. Η αιτία πιθανώς είναι πως ο χρόνος έχει διαβρώσει σημαντικές λεπτομέρειες από τα ανάγλυφα, εξαιτίας των τεχνικών που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι γλύπτες.


Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι σκάλιζαν τις βασικές μορφές των απεικονίσεων στην πέτρα και στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν πηλό για να καλύψουν τις ατέλειες στην επιφάνεια της πέτρας αλλά και πιθανά λάθη του γλύπτη. Τέλος χρησιμοποιούσαν φυτικά χρώματα για να ζωγραφίσουν λεπτομέρειες. Από αυτά τα στρώματα το μόνο που επιβιώνει σήμερα είναι η σκαλισμένη πέτρα, αφού ο πηλός και τα χρώματα έχουν χαθεί.


Το μόνο που επιβιώνει από τα “παράξενα αντικείμενα” είναι το βασικό τους σχήμα και το γεγονός πως ήταν δεμένα με χοντρά σχοινιά και πιθανώς συνδέονταν με μακρόστενα ξύλα και με τη βάση του καταρτιού.


Ο Bjorn Landström στο βιβλίο του Ships of the Pharaohs υποθέτει πως τα αντικείμενα ήταν πέτρινα βάρη, που σηκώνονταν με τη χρήση μοχλών και συνδέονταν σαν αντίβαρα στην βάση του κατεβασμένου καταρτιού για να βοηθήσουν στο ανέβασμά του. Θα μειωνόταν έτσι ο κίνδυνος να σπάσει ένα από τα σχοινιά που χρησιμοποιούνταν για να τραβήξουν το βαρύ κατάρτι στην όρθια θέση και να προκληθεί ζημιά στο εύθραυστο πλοίο.


Αρχικά φαίνεται υπερβολικό ένα μικρό εμπορικό πλοίο να μεταφέρει μεγάλες πέτρες, με μοναδικό σκοπό την διευκόλυνση του ανεβάσματος του καταρτιού. Σε συνδυασμό όμως με αρχαία ναυάγια που έχουν ανακαλυφθεί στη Μεσόγειο, η εξήγηση μοιάζει λογική. Τα αρχαία ναυάγια μετέφεραν μεγάλο αριθμό από πέτρες με τρύπες, τις οποίες οι αρχαιολόγοι έχουν ονομάσει “άγκυρες”. Ένα πλοίο θα χρειαζόταν μια ποσότητα έρματος, ενώ ακόμα και σήμερα τα πλοία συχνά χάνουν άγκυρες και χρειάζεται να μεταφέρουν αναπληρωματικές. Γιατί λοιπόν, αν οι άγκυρες είναι πέτρινες, να μην χρησιμοποιηθούν άγκυρες σαν έρμα; Και αν είναι διαθέσιμες, είναι πιθανό πως οι πιο στρογγυλές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν αντίβαρα στο σήκωμα του καταρτιού.


Ο στεατίτης αποδείχθηκε εξαιρετικό υλικό στη κατασκευή των αγκυρών. Αποφάσισα έτσι να τον χρησιμοποιήσω και για τα “παράξενα αντικείμενα”.










Comments