ΨΑΡΙΑΝΗ ΓΑΛΙΟΤΑ 3: ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ

 


Η ψαριανή γαλιότα που απεικονίζει ο Κογεβίνας δεν έχει καταγραφεί επαρκώς και δεν υπάρχουν αξιόπιστα σχέδια του πλοίου. Λόγω μάλιστα του τρόπου κατασκευής του, τέτοια σχέδια πιθανώς δεν υπήρξαν ποτέ, αφού οι παραδοσιακοί καραβομαραγκοί χρησιμοποιούσαν την μέθοδο του χναριού. Οι νομείς του πλοίου σχεδιάζονταν όχι βάση σχεδίων, αλλά με τη βοήθεια ενός ρυθμιζόμενου οδηγού (μονόχναρο) που αποτελείται συνήθως από τρία καμπύλα, βαθμολογημένα ξύλα (χνάρια).
 
Η μέθοδος του χναριού

Ξύλινο μονόχναρο

Με την απουσία πρωτοτύπων σχεδίων και δεδομένου πως κανένα τέτοιο σκάφος δεν επιβιώνει στις μέρες μας, οποιαδήποτε ανακατασκευή της γαλιότας είναι αναγκαστικά υποθετική. Υπάρχουν αρκετές προσπάθειες ελλήνων ερευνητών να αποτυπώσουν το πλοίο και να κατασκευάσουν το πλοίο για μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.


Σημαντικότερες ανάμεσα τους είναι οι προσπάθειες του Χρήστου Σιμωνίδη, του Γεωργίου Ράλλη και του Ευάγγελου Καψουλάκη. Η ανακατασκευή του Σιμωνίδη είναι η πιο διαδεδομένη, αφού έχει κατασκευάσει μοντέλα για το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στον Πειραιά, το Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα, το Μουσείο Αιγαίου στην Μύκονο, αλλά και για το Εθνικό ναυτικό Μουσείο στο Γκρήνουιτς του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Μοντέλο του Σιμωνίδη (Εθνικό Ναυτικό Μουσείο)


Ο Σιμωνίδης έκανε αρκετές μετατροπές στο σκαρί του πλοίου, με βάση την έρευνα του σε πρωτότυπες πηγές, παρόμοια σκαριά της εποχής, αλλά και συζητήσεις με παραδοσιακούς καραβομαραγκούς. Αν και η ανακατασκευή του είναι η πιο καλά τεκμηριωμένη εκδοχή του τύπου, διαφέρει σημαντικά από την χαλκογραφία του Κογεβίνα. Επιλέγει χαρακτηριστικά να αυξήσει τον αριθμό των κουπιών από 12 ανα πλευρά σε 16, για να συμφωνεί με τις αναφορές και επιλέγει να φτιάξει ένα πολύ πιο ίσιο σκαρί με λιγότερα έντονες καμπύλες.


Η Ιταλική εταιρία Amati έχει εκδώσει ένα σετ σχεδίων που, αν και το αποσιωπεί, είναι προφανώς βασισμένα στην εικόνα του Κογεβίνα, αν και περιέχουν αρκετές αλλαγές και μερικά προφανή λάθη. Τα σχέδια της Amati, με αρκετές μετατροπές, μπορούν να αποτελέσουν μια βάση για την ανακατασκευή του πλοίου, όπως αυτό απεικονίζεται στην χαλκογραφία.

 


 

Comments