ΨΑΡΙΑΝΗ ΓΑΛΙΟΤΑ 5: ΤΟ ΣΚΑΡΙ ΚΑΙ Η ΞΥΛΙΑ

Αποφάσισα να κατασκευάσω μοντέλο με την μέθοδο της συμπαγούς γάστρας. Στη μέθοδο αυτή, αντί να κατασκευαστεί ένας εσωτερικός σκελετός για το σκαρί, κατασκευάζεται ένα συμπαγές καλούπι της γάστρας, πάνω στο οποίο θα κολληθούν στην συνέχεια οι σανίδες του πετσώματος και του καταστρώματος. Η μέθοδος αυτή εξασφαλίζει αντοχή αλλά και ομοιογένεια, αφού το συμπαγές ξύλινο καλούπι στο εσωτερικό παρέχει πολύ καλή στήριξη στο πέτσωμα. Θα μου επιτρέψει επίσης, δεδομένου πως δεν υπάρχουν αξιόπιστα σχέδια, να ελέγξω καλύτερα το σχήμα του σκαριού πριν τη διαδικασία του πετσώματος. Εντοπίζονται έτσι νωρίς λάθη και ανακρίβειες. Στο εσωτερικό αυτό καλούπι μπορούν να γίνουν όσες διορθώσεις χρειάζεται, με την προσθήκη ή την αφαίρεση ξύλου, χωρίς αυτό να επηρεάζει την τελική εικόνα, αφού θα καλυφθεί εντελώς από το πέτσωμα. Η μέθοδος προτιμάται για μουσειακά, όταν το εσωτερικό της γάστρας δεν είναι ορατό, αφού συνδυάζει ακριβή απόδοση των γραμμών με μια συμπαγή και ανθεκτική κατασκευή.


Όσον αφορά την ξυλεία αποφάσισα να χρησιμοποιήσω για την κατασκευή τα παρακάτω ξύλα:


  • Φλαμούρι για το καλούπι της γάστρας (που φυσικά θα είναι αόρατο στο τελειωμένο μοντέλο). Το φλαμούρι είναι σκληρό και πυκνό, κρατάει πολύ καλά το σχήμα του και είναι ιδανικό για ξυλογλυπτική.

  • Κερασιά και σφένδαμο για το πέτσωμα του σκαριού και των καταστρωμάτων αντίστοιχα. Είναι σκληρά ξύλα με καλή συμπεριφορά και διακριτικά νερά.

  • Μαύρη καρυδιά για την καρίνα, τις κουπαστές, τους πάγκους και τις λεπτομέρειες του καταστρώματος.

  • Σημύδα για τα κατάρτια και τις αντένες. Το ξύλο της σημύδας είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στο χρόνο και αν έχει στεγνωθεί σωστά διατηρεί το σχήμα του και δεν παραμορφώνεται πολύ με το χρόνο, χρησιμοποιείται έτσι συχνά στον μοντελισμό για κατάρτια, κουπιά και άλλες λεπτές, μακρόστενες κατασκευές.


Όλα τα παραπάνω ξύλα είναι από φυλλοβόλα και οπωροφόρα δέντρα, είναι σκληρά, συμπαγή, λυγίζουν εύκολα, έχουν αντοχή στο χρόνο και κρατούν καλά τις λεπτομέρειες.

Η κατασκευή ξεκίνησε με το καλούπι της γάστρας. Το σχήμα του ελέγχθηκε με βάση τα διορθωμένα σχέδια. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε από καρυδιά η καρίνα και τα ποδοστάματα της πλώρης και της πρύμνης.


galliot hull and keel


 

Comments