ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΒΥΒΛΟΥ 6: ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΔΕΣΙΜΑΤΑ


Εικόνα 1
Στα πλοία από το ταφικό σύμπλεγμα του Σεφρή φαίνεται καθαρά μια σειρά από εξωτερικά δεσίματα που ενισχύουν το σκάφος. Τα δεσίματα εμφανίζονται να ακολουθούν το μήκος του πλοίου στο ύψος του καταστρώματος (εικόνα 1Α), ενισχύουν την πλώρη και την πρύμνη (εικόνα 1Β) και αγκαλιάζουν το σκάφος σε δύο σημεία μπροστά και πίσω, κοντά στις απολήξεις των συνεστραμμένων σχοινιών που προστατεύουν από την κύρτωση (εικόνα 1C).

Εικόνα 2
Φαίνεται να αποτελούνται από δύο παράλληλα σχοινιά και ένα τρίτο που πλέκεται διαγώνια μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον Björn Landström τα δύο παράλληλα σχοινιά διαπερνούσαν τις σανίδες του πλοίου σαν δύο παράλληλες ραφές (εικόνα 2) ενώ ένα τρίτο σχοινί πλεκόταν διαγώνια ανάμεσά τους με σκοπό να τα κρατάει τεντωμένα σφιχτά (εικόνα 3).


Εικόνα 3
Στο μοντέλο χρησιμοποίησα νήμα από κλωστική κάνναβη. Προτιμώ την κλωστική κάνναβη (όπως και άλλες λινές ίνες) λόγω της αντοχής της, αφού είναι η ισχυρότερη φυτική ίνα, αλλά και της πολύ μεγάλης διάρκειας ζωής, σε αντίθεση με το βαμβάκι και το νάυλον που τείνουν να χαλαρώνουν με τον καιρό.

Για να συγκρατούνται καλύτερα και να προστατεύονται οι ίνες το νήμα περάστηκε με μικροκρυσταλλικό κερί, ένα συνθετικό κερί που χρησιμοποιείται από συντηρητές. Το μικροκρυσταλλικό κερί δεν είναι όξινο όπως το κερί μέλισσας και έχει πολύ μικρότερους κρυστάλλους από την παραφίνη με αποτέλεσμα να έχει πολύ καλύτερη ελαστικότητα.


Comments